dilluns, 19 de juny del 2023

ARBÚCIES FA 1100 ANYS AMB QUIRZE I JULITA, ELS SEUS PATRONS

L'any 923, fa 1100 anys, es va signar un document  de consagració de la Parròquia de Sant Quirze d'Arbúcies, més tard s'hi va afegir Santa Julita. En aquest document hi ha els límits de la població d'aleshores que amb el temps esdenvindira el municipi d'Arbúcies juntament amb Sant Mateu de Joanet i Sant Cristòfol de Cerdans. Si aneu a Andorra veureu que allà encara en diuen parròquies a les unitats administratives locals.  

Per tant representa  una notícia de l'origen d'Arbúcies. Molt poques poblacions catalanes tenen un document tan antic que parli dels seus orígens.  

Per això el Museu Etnològic del Montseny n'ha fet una exposició (afenyeu-vos que el 25 de juny ja s'acaba) i la Parròquia ho ha volgut celebrar el pasat cap de setmana per la proximitat al 16 de juny: Sant Quirze i Santa Julita patrons d'Arbúcies,  noms que porten els gegants que representen la nostra vila. Julita era la mare de Quirze i els dons van morir martiritzats per no voler renunciar a les seves creences. Per això la parròquia d'Arbúcies va convidar els gegants a la celebració de l'efemèride. Visca Arbúcies!







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada